Svih pet finalista
nagrađeni u Briselu

Srpska šljiva, malina, bundeva, med i ajvar među dobitnicima ovogodišnje nagrade “Superiod Taste Award”

Facilitation of Serbian premium food producers
to apply for iTQi's Award

U okviru USAID Projekta za konkurentnu privredu, Digital Drive pruža konsultantsku podršku odabranim srpskim proizvođačima premijum hrane da apliciraju za nagradu „International Taste and Quality Institution’s Superior Taste Award 2019”

Digital Drive trenutno sprovodi aktivnosti u vezi sa identifikacijom proizvođača koji će ući u finalni izbor premijum proizvoda za testiranje u Briselu, a vodiće i čitav proces u vezi sa apliciranjem i slanjem proizvoda.

Tokom sledećih faza u okviru USAID Projekta za konkurentnu privredu, Digital Drive će pružati konsultantske i medijske usluge za nagrađene proizvode i proizvođače.  Pored toga, Digital Drive će organizovati niz sastanaka u Briselu o mogućnostima pozicioniranja srpskih proizvoda na EU tržištu. 

Svrha USAID Projekta za konkurentnu privredu je da se malim i srednjim preduzećima u Srbiji omogući da postanu konkurentniji na lokalnim, regionalnim i međunarodnim tržištima.

Projekat utvrđuje nedostatke u postojećem sistemu konkurentnosti i ojačava te sisteme posredstvom izgradnje kapaciteta i podsticanja partnerskih odnosa između aktera u ovom sistemu.

Kao moćna pregovaračka i marketinška alataka, iTQi Nagrada za superioran ukus će dodatno osnažiti proizvođače hrane u Srbiji da se bolje pozicioniraju na željenim tržištima.

Otvoren poziv za prestižno priznanje u Briselu - Superior Taste Award 2019

Otvoren je poziv za prijave za jednu od najprestižnijih nagrada za hranu i piće – Superior Taste Award 2019.  Digital Drive tim je jedini u Srbiji koji je specijalizovan za odabir proizvoda, pripremu dokumentacije i vođenje procesa za ovu prestižnu svetsku nagradu.

Najbolji kuvari ocenjuju, unapređuju i nagrađuju vaše proizvode: International Taste & Quality Institute (iTQi) iz Brisela okuplja 99 sudija, vrhunskih kuvara iz raznih evropskih zemalja, pristupa proizvodu “na slepo” bez podataka o zemlji porekla i imena proizvođača.

Članovi žirija dolaze iz 15 prestižnih kulinarskih udruženja u Evropi. Neki od najiskusnijih kuvara na svetu okupljaju se svake godine u Briselu kako bi ocenili i unapređivali proizvode iz mnogobrojnih kategorija hrane i pića. Proizvođači koji apliciraju za ovu nagradu imaju mogućnost da osvoje od jedne do tri zvezdice, koje su u rangu Mišelinovih zvezdica.

Nagrađeni proizvodi mogu koristiti medalje u marketinške svrhe i isticati ih na svim svojim promotivnim materijalima u trajanju od 3 godine. Svi proizvođači mogu dobiti od žirija detaljan izveštaj o svom proizvodu i savete za unapređenje proizvodnog procesa i sastojaka. 

Neke od mnogobrojnih prednosti dobijanja Superior Taste Award obeležja:

Za proizvođače – da pronađu adekvatan način kako da se razlikuju na lokalnom i stranom tržištu. Postaje sve teže uveriti trgovce i klijente da je proizvod jedinstven i da je odličnog ukusa i kvaliteta.  Brending i označavanje igra važnu ulogu na tržištu gde se formira cena, kvalitet i dostupnost na policama. 

Statistički je dokazano da potrošači imaju sve manje vremena da donose odluke o kupovini.  Potrošači nemaju verodostojne i jasne informacije o dobrom ukusu ispred sve većeg broja ponuda proizvoda. 

“Previše izbora ubija izbor“ – Potrošačima je potreban vodič za brzu reakciju i brzu kupovinu. Potrošač želi da napravi pravi izbor – da kupi ukusan proizvod po razumnoj ceni, i traži jasnu poruku koja bi mu pomogla u donošenju odluke. 

Žig nagrade dodeljene od strane iTQi-a donosi dodatnu potvrdu o kvalitetu i ukusu proizvoda

Neki od članova žirija za ocenjivanje i analiziranje hrane: Guy Legay – glavni kuvar hotela Ritz Paris tokom proteklih 20 godina (Francuska) – Alan Coxon – ambassador Velike Britanije za hranu i piće I BBC televizijski kuvar (UK) – Bernard Vaussion – kuvar predsedništva, Elysée, proteklih 40 godina (Francuska) – Alessandro Circiello – kuvar poznat po emisijama na TV RAI (Italija) – Andreas Becker – predsednik udruženja kuvara Nemačke.

Neki od članova žirija somelijera: Giuseppe Vaccarini – Najbolji somelijer sveta 1978 (Italija) – Mary O’Callaghan – predsednik Irske asocijacije somelijera – Ferran Centelles Santana – Nekadašnji prvi somelijer “el Bulli” (Španija) – Patrice Franck – somelijer hotela de Paris Monaco (Francuska) – Giuliano Gianotti – najbolji somelijer sveta 1971 (Italija-Belgija).

Prvi Belgrade Food Show i poseta Alana Koksona Srbiji

Prvi ekskluzivan događaju posvećenom premium prehrambenim proizvodima u Srbiji, Belgrade Food Show, održao se ovog novembra u Crown Plazi.

Sajam je okupio proizvođače, kupce i distributere premijum i visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda („specialty food“) spremnim za izvoz iz Srbije i regiona. Kao takav, Belgrade Food Show, predstavlja inovaciju u biznisu u industriji hrane i prvi je skup tog tipa u jugoistočnoj Evropi.

Sajam je obeležilo i pojavljivanje jednog od najcenjenijih kuvara današnjice, Alana Koksona, britanskog ambasadora hrane, koji je pored svojih mnogobrojnih televizijskih emisija, poznat po tome sto je obišao ceo svet i kuvao sa kraljeve, diplomate, poznate ljude iz sveta filma, muzike i sporta.

Pored velikog broja nagrada i uloga koje ovaj vrhunski kuvar nosi, Alan Kokson je i član žirija Briselskog Instituta za kvalitet i ukus (iTQi). Ekipa Digital Drive-a posebno je ponosna jer je pomogla organizatorima ovog sajma i Institutu oko  dolaska gospodina Koksona kao specijalnog gosta i govornika na sajmu.

Čestitamo organizatorima na veoma uspešno sprovedenom događaju i pokretanju inicijative za razvoj premium proizvoda u ovom delu Evrope, i sa nestrpljenjem očekujemo drugi Belgrade Food Show.

Otvoren SIAL Paris 2018

Francuska, 21-25 oktobar 2018.

Počeo je svetski sajam hrane u Parizu, koji se od svog osnivanja 1964, održava se na svake dve godine da bi okupio sve najvažnije kompanije iz sveta hrane. Na jednom mestu sastaju se proizvođači, dobavljači i distributeri i predstavnici drugih srodnih industrija.  

SIAL (Salon de l’Alimentation) je globalni biznis hab koji se pokazao kao idealan za potpisivanje ugovora, promociju proizvoda i istraživanje tržišta, i kao takav ima dugogodišnju uspešnu tradiciju pri realizaciji izvoznih poslova.

Naš specijalista za razvoj poslovanja, Miša Stojanović, prisustvuje sajmu uz srpske proizvođače koji izlažu svoje proizvode na štandovima unutar zvaničnog paviljona Srbije u organizaciji Privredne komore. 

 

Svečana dodela nagrade iTQi u Briselu

Godinu dana nakon intenzivnog rada sa firmom Bibli i nizom osvojenih priznanja u Srbiji, ukazala nam se čast da sa klijentom primimo prestižnu evropsku nagradu najpoznatijeg svetskog instituta za ocenjivanje hrane i pića – International Taste & Quality Institute Brussels.

Mnogi mediji u Srbiji preneli su ovu vest, koja se između ostalog pojavila i u udarnim dnevnicima RTS-a, RTV-a i Pinka.

Evo kako je sam događaj opisan rečima dopisnika RTS-a iz Brisela:

Ne događa se svaki dan – na svečanoj ceremoniji dodela nagrada, u elitnom društvu proizvođača hrane iz celog sveta, crveni tepih za jedan tradicionalni proizvod iz Srbije.

“Znali smo da imamo jako kvalitetne proizvode, ali smo želeli da dobijemo jednu potvrdu od svetske, renomirane kuće koja se bavi analizom i procenom kvaliteta hrane”, ističe Gregor Guberinić iz kompanije “Bibli”.

Da bi se našli na ovom mestu, čvarci su prošli nezavisnu i strogu analizu žirija u kojem je više desetina kuvara iz raznih evropskih zemalja. Pred sudijama je samo proizvod, bez imena zemalja i proizvođača.

“U toj analizi žiri je gledao i teksturu, i ukus, i miris, i boju tog proizvoda. Na osnovu tih parametara, doneli su ocenu i dodelili nam nagradu, tu jednu zlatnu zvezdu”, objašnjava Guberinić.

Loren Vasenhof sa Briselskog instituta za kvalitet i ukus hrane kaže su čvarci dobili jednu zvezdicu, što znači 70 i više poena.

“To je jako dobar rezultat, znači da je proizvod vrlo dobar”, dodaje Vasenhof.

Odnedavno, kompanija iz okoline Mladenovca ima i dozvolu za izvoz u zemlje članice EU. Zvezdica iz Brisela mogla bi da otvori nova vrata za čvarak iz Srbije.

Izvor: RTS