PROJEKTI

2019. godine USAID Projekat za razvoj konkurentne privrede sklopio je ugovor sa firmom Digital Drive o pružanju konsultantskih usluga.
Digital Drive je radio na razvoju metodologije kojom je identifikovao 5 lokalnih kompanija sa tendencijom rasta. U pitanju su bili proizvođači visoko kvalitetne hrane koji u svojim procesima koriste tradicionalne recepture i sastojke, a rukovode firmama na moderan način koristeći nove tehnologije.
Digital Drive predvodio je tim izabranih  srpskih proizvođača u Brisel, gde su svih pet kompanija uspele da osvoje internacionalnu nagradu Superior Taste Award. 

U Ambasadi R. Srbije u Briselu i Misiji R. Srbije pri EU organizovana je prezentacija proizvoda za predstavnike federalnih i lokalnih vlasti K. Belgije i EU institucija, kao i za privredne subjekte i predstavnike više privrednih komora iz belgijskih regiona. Prezentaciji je prisustvovalo oko 70 ljudi.

Prisutnima su se obratile dr M. Jovićević, ambasador R. Srbije u K. Belgiji, koja je ukazala na značaj navedene nagrade za dalji razvoj prehrambene industrije Srbije i promociju srpske industrije visokokvalitetne hrane u inostranstvu i Jasmina Debeljak Marković iz USAID, koja je ukazala da najveći maloprodajni lanci širom sveta sve više prepoznaju sertifikat „Superior Taste Award“ kao potvrdu visokog kvaliteta, a proizvođači nagrađenih proizvoda stiču značajnu prednost u odnosu na domaću i međunarodnu konkurenciju jer ih sertifikat preporučuje potrošačima. 

Kompanije su svoju nagradu iskoristile na domaćem tržištu, pregovorima sa trgovinskim lancima, komuniciranju sa kupcima, kao i partnerima u Evropi i Severnoj Americi.


Pet srpskih proizvoda ocenjeno je najvišim stepenom kvaliteta i ja verujem da će ovaj uspeh koji su oni ostvarili u Briselu biti svojevrsna ulaznica i za tržište Kraljevine Belgije i drugih evropskih zemalja.
dr Marina Jovićević
Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji